В Україні значно знизилися ціни на автогаз через потрапляння на український ринок російського пропан-бутану. При цьому наприкінці березня-початку квітня здешевлення притормозилося.

Про це розповів у коментарі OBOZREVATEL аналітик профільного видання «Нафторинок» Олександр Сіренко. Він зазначив, що в лютому були рекордні поставки дешевого російського газу.

«Він заходив (в Україну. – Ред.), щоб ви розуміли, по 16 грн-18/л. У середньому зараз 21 грн/л по Україні, призупинилося падіння. Я думаю, поки що на паузі ринок скрапленого газу, до кінця квітня подією на цьому ринку є реалізація газу невеличких виробників, які залишилися на відкритих аукціонах. Ми бачимо, що навіть оптова ціна зросла – з 33 тис. грн/тонну – до 34-35 тис. грн/тонну», – сказав експерт.

Сіренко підсумував: наприкінці березня та початку квітня оптова ціна скрапленого газу перестала падати і навіть трохи зросла. «Це дає сигнали для роздрібного ринку теж уповільнити падіння», – підкреслив він.

Експерт спрогнозував, що в Україні до кінця квітня можуть вирости ціни на бензин та дизельне пальне. Вартість на заправках, ймовірно, буде знижена на 2-3 грн/л.

«Зниження цін на пальне в опті за кордоном відбулося ще в лютому, а в березні це падіння загострилось. Можна було купити оптом – це партії бензовозів (30 тис. л) – по 33 грн/л. Націнка на роздрібних продажах у нас як і минулого року лишається надвисокою. У нас супермаржинальний бізнес реалізації нафтопродуктів через роздрібну мережу», – говорить експерт.