В Україні хочуть скасувати обов’язкову сертифікацію вживаних транспортних засобів. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. У випадку прийняття процедуру відмінять для всіх імпортних машин.

Про це пишуть експерти Інституту досліджень авторинку, повідомляє видання «Pro Гроші».

Відповідно до Закону «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» кожен автомобіль з пробігом, ввезений на територію нашої держави, має пройти процедуру підтвердження відповідності вимогам технічних регламентів. Іншими словами – сертифікацію. Її проводять випробувальні лабораторії, а коштує отримання документу – від 2 500 грн для легкових автівок.

Автори ініціативи пропонують визнавати сертифікати відповідності, видані за кордоном, тобто виробниками транспортних засобів або їх уповноваженими представниками в Україні. Лише документи, отримані в росії та білорусі, не будуть чинними. В результаті, аби розмитнити автомобіль, буде достатньо документів про реєстрацію та право власності.

Водночас сертифікацію не скасують для тих видів транспорту, які не мають реєстраційних документів. Йдеться про «списані» авто, які подекуди заводять з Європи чи Сполучених Штатів Америки. Експерти Інституту досліджень авторинку вважають, що у разі прийняття змін українці зможуть економити кошти: загальна вартість імпорту вживаних машин знизиться мінімум на 100-200 доларів.

Плюс значно скоротиться час процедури митного оформлення, що сприятиме активізації ввезення авто з пробігом. Негативного впливу скасування не спричинить, адже сертифікація наразі не передбачає детальну перевірку технічного стану транспортних засобів. Тобто на дорожню безпеку зміни ніяк не вплинуть.

Автівки з правим кермом

В Законі «Про дорожній рух» заборонена експлуатація транспортних засобів з правим кермом, оскільки це суперечить правосторонньому руху, затвердженому в Україні. Але народний депутат Олексій Гончаренко зауважив, що дуже багато автомобілів мають цю особливість, і вони би значно пригодилися бійцям Збройних сил України.

Тож у Верховну Раду подали законопроєкт, яким пропонується дозволити реєстрацію автівок з правим кермом саме волонтерам, які ввозять транспортні засоби для ЗСУ та інших військових формувань. Дозвіл має діяти період воєнного стану та 90 днів після його скасування.