Несправність багатьох вузлів автомобіля можна визначити візуально. Не виняток і свічки запалювання у бензиновому двигуні. Візуально видно наявність нагару між електродом та бічним контактом. Саме між цими елементами генерується іскра, необхідна для займання горючої суміші. Найчастіше достатньо почистити свічки, і вони знову почнуть працювати. Однак слід звернути увагу на колір нагару, тому що по ньому можна визначити причину, через яку утворюється нагар. Їх кілька, і кожна характеризується певним кольором нагару, пише «Автоцентр».

Чому автомобільні свічки покриваються нагаром

Якщо чистка свічок не допомогла, а причина їхньої непрацездатності полягає у виході з ладу, то доведеться витратится на нові. Дані вироби працюють у важких умовах, оскільки перебувають під термічним навантаженням. При кожному циклі двигуна на контакти свічки потрапляє горюча суміш, щоб вона могла спалахнути. Звичайні автомобільні свічки швидко покриваються нагаром, якщо в камери згоряння подається забруднене паливо або погано очищене повітря з наступними домішками:

  • дрібні абразивні частки;
  • парафіни;
  • продукти полімеризації;
  • смоли;
  • пил;
  • пилок;
  • важкі суспензії;
  • продукти розкладання палива та ін.

У цих сторонніх домішках багато вогнетривких частинок. Більшість їх йдуть через випускний колектор разом із відпрацьованими газами, але частина осідає на стінках камер згоряння, деталях поршневої групи та контактах свічки. Також автомобільні свічки можуть покриватися нагаром, якщо в камери згоряння потрапляють моторне масло і антифриз. У всіх цих випадках губляться властивості самоочищення, а вогнетривкі частки осідають на поверхні контактів.

Як автомобільні свічки вказують на поломку інших деталей

Вище зазначалося, що має значення колір нагару, тому що кожен відтінок означає конкретну проблему. Виняток – свічки запалювання під газ, оскільки специфіка палива відрізняється, а тому і за кольором нагару складніше зрозуміти проблему. У складі бензину більше різних домішок, які можуть утворювати нагар на металевих поверхнях. Розглянемо кожен колір індивідуально та розберемо, що він означає.

Чорний колір

Він може бути яскравим і маслянистим або сухим, як сажа. У першому випадку проблема виникає через проникнення камери згоряння моторного масла. Щоб виправити ситуацію, необхідно замінити маслознімні поршневі кільця. Якщо автомобільна свічка покрита чорною сажею, то горюча суміш компонується неправильно, і в ній надлишок палива, якому не вистачає кисню, щоб згоріти.

Червоний нагар

Забруднення червоного кольору виникають через надлишок хімічних речовин у паливних присадках. Вони не повністю згоряють і осідають на свічках у вигляді червоного нагару. Щоб виправити ситуацію, достатньо замінити присадки або зовсім відмовитися від них.

Білий або сірий колір

Наявність білого кольору свідчить про погане охолодження свічки. Сірий нагар на поверхні електрода сигналізує про паливо низької якості. У першому випадку доведеться купити свічки запалювання, тому що низька теплопровідність виробу – це заводський брак, і її ніяк не можна збільшити. А якщо з’явилися забруднення сірого кольору, необхідно заправлятися на іншій АЗС, де паливо має вищу якість.

Коричневий або рудий нагар

Поява будь-якого з цих двох кольорів говорить про велику кількість домішок у паливі. Такий нагар дають цинк, свинець та марганець. Частинки цих металів покривають ізолятор свічки і роблять його струмопровідним. Вирішення проблеми полягає в очищенні деталей від такого нагару та заміні палива.

Щоб зменшити залежність від забруднення контакту з електродом у всіх випадках, рекомендується вибрати свічки запалення іридієві або платинові. На відміну від звичайних, у них вищі властивості самоочищення, тому вони довше пропрацюють до повного забруднення.