Суд визнав недійсним штраф за перевищення швидкості через неналежне повідомлення про автоматичну фіксацію.

Нещодавно суд визнав недійсним штраф за перевищення швидкості, виписаний водієві, оскільки автоматична фіксація швидкості приладом “Каскад” була визнана незаконною. Суд постановив, що водій не був поінформований у встановленому законом порядку про таку фіксацію, повідомляє Avtosota.

Відповідно до частини 1 статті 40 Закону “Про Національну поліцію”, поліція може використовувати автоматичні засоби фото- і кінозйомки, відеозапису для забезпечення публічної безпеки і порядку.

Частина 2 цієї статті вимагає, щоб інформація про задіяні автоматичні засоби фото- і відеофіксації була розміщена на видному місці. Цій вимозі відповідає спеціальний дорожній знак 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху”, передбачений Правилами дорожнього руху. Цей знак інформує водіїв про можливість автоматичної фіксації швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

У ситуації, що розглядається, водій перевищив швидкість, але не був належним чином поінформований про те, що його автомобіль ведеться автоматична відеофіксація. Таким чином, суд встановив, що водій має право бути поінформованим про проведення фото- чи відеозйомки його автомобіля, а автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише за умови встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76.

Суд підкреслив, що якщо такий знак не встановлений, то будь-який штраф за перевищення швидкості, виписаний на підставі автоматичної фіксації, є незаконним і підлягає скасуванню.

Замість висновку

Водії мають право бути поінформованими про використання правоохоронцями засобів автоматичної фото- і відеофіксації. Правила дорожнього руху передбачають спеціальний дорожній знак для інформування водіїв про можливість автоматичної фіксації швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів. Неналежне інформування водіїв за допомогою цього знаку може призвести до скасування будь-яких штрафів, виписаних на підставі автоматичної фіксації. Таким чином, для правоохоронних органів важливо дотримуватися належних процедур та інструкцій, щоб забезпечити інформування водіїв та законність використання автоматичної фото- та відеофіксації.