Попри комплексний і досить складний захист сучасних авто, деякі машини мають окремі вразливі блоки.

На сьогодні дротів в автомобілі стало значно менше і важливу роль у цьому відіграла поява так званої CAN-шини. Дана проводка є своєрідною «нервовою системою авто», за якою між собою обмінюються інформацією практично всі блоки автомобіля. Якщо автовикрадач отримає доступ хоч до одного незахищеного блоку, який має доступ до CAN-шини, то машину вже можна вважати викраденою.

На просторах даркнета досить часто продають пристрої, які зовні нагадують бездротові колонки JBL, але при підключенні до CAN-шини авто колонка створює імітацію автомобільного ключа, що дозволяє завести авто без будь-яких проблем і виїхати на ньому. Найсумніше, що це проблема не конкретної марки чи моделі, а всієї автомобільної галузі загалом, пише Bigmir.

Як правило, на сучасних авто злочинці намагаються отримати доступ до CAN-шини біля роз’єму фари, для чого потрібно лише зняти кілька декоративних елементів. Необхідність підключення CAN-шини у фарах у сучасних авто пояснюється тим, що більшість сучасних фар керуються на основі великої кількості інформації.

На цей час автовиробники та фахівці з кібербезпеки поки не придумали надійного способу захисту, який забезпечить 100% безпеку автомобіля. Таким чином, найнадійніший спосіб убезпечити нове авто сьогодні, це встановлення додаткових систем безпеки, як механічних, так і електронних, а також паркування авто тільки в паркінгах, що охороняються.