Згідно з ПДР, одним з обов’язків водія в Україні є забезпечення того, щоб пасажири його автомобіля (особливо ті, які розташовуються на задньому сидінні), були пристебнуті ременями безпеки. У разі недотримання цього правила водієві загрожує відповідальність.

Водіям заборонено починати рух, якщо хтось із пасажирів відмовляється пристебнутися ременем безпеки. Однак за певних обставин, наприклад, коли пасажир має інвалідність, яка не дозволяє йому пристібатися ременем безпеки, водій може не зобов’язаний виконувати це правило. За інформацією Wheels News, пасажири в транспортних засобах, що експлуатуються, також можуть бути звільнені від пристібання ременів безпеки.

Раніше від пристібання ременів безпеки звільнялися водії таксі та інструктори автошкіл, але відтоді до правил дорожнього руху були внесені зміни.

При перевезенні дітей, зріст яких менше 145 см, обов’язковим є використання спеціального автокрісла. Відсутність такого може призвести до складання окремого протоколу.

Водії повинні пам’ятати про покарання за недотримання правил дорожнього руху. Перше порушення тягне за собою штраф у розмірі 510 гривень, а у випадку ДТП штрафи становлять від 2400 до 8500 гривень.

Водії несуть відповідальність за те, щоб усі пасажири були пристебнуті ременями безпеки. Невиконання цієї вимоги може призвести до штрафів, які стягуються з водія, а не з окремих пасажирів. Наприклад, якщо чотири пасажири не пристебнуті ременями безпеки, водій може бути оштрафований на 2400 грн.