Народні депутати на чолі із Мар’яном Заблоцьким пропонують скасувати обов’язкову сертифікацію автомобілів в Україні. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

Законопроектом передбачено зміни у процедурі сертифікації транспортних засобів. Якщо законопроект буде ухвалено, сертифікація стане необов’язковою для більшості імпортних автомобілів.

На даний час в Україні кожен імпортний транспортний засіб із пробігом має підтвердити відповідність вимогам технічних регламентів. Для цього потрібно пройти процедуру сертифікації. Проводять її спеціальні випробувальні лабораторії, а призначені органи із сертифікації колісних транспортних засобів (в Україні сьогодні таких 15) видають підтверджуючий документ – сертифікат відповідності. Ринкова вартість сертифікації становить 2500 грн. для легкових автомобілів.

Запропонований законопроект пропонує визнавати не лише сертифікати відповідності, видані українськими організаціями, а й інші документи, видані в країнах Євросоюзу, зокрема виробниками цих транспортних засобів або їхніми уповноваженими представниками в Україні. Не визнаватимуть документи, отримані в росії та білорусі.

Тобто для розмитнення та реєстрації всіх видів транспортних засобів (у тому числі механічних та самохідних, спеціальної та сільськогосподарської техніки) буде достатньо надати документи про реєстрацію та право власності. Проходити додаткові процедури або отримувати інші документи не потрібно.