В Україні громадянам доводиться дедалі більше сплачувати податків. За землю, за паї, за городи, а тепер доведеться розщедритися і за свій автомобіль. Як стало відомо, вже 2023 року громадянам доведеться заплатити за деякі автомобілі. Інформація була розміщена на офіційній сторінці Верховної Ради України у Податковому кодексі, повідомляє «Стіна».

З приходом 2023 року українцям, крім податку на квартиру, земельні паї доведеться заплатити і за деякі автомобілі. Під цю категорію потрапляють транспортні засоби, яким не більше п’яти років та їх вартість становить 2,5 мільйона гривень, тобто 375 мінімальних заробітних плат.

Виходячи з Податкового кодексу, ставка на один автомобіль на сьогодні становить 25 тисяч гривень щорічно. Якщо громадянин відмовляється від сплати податку у вказаний термін, то йому можуть виписати штраф.

Якщо оплата податку не скоєно у строк 90 днів, то сума штрафу становитиме 10% загальної суми, після 90 днів розмір штрафу зросте до 20%. Водночас власник може втратити своє майно, яке можуть заарештувати за несплату податку.

Для того, щоб переконатися, чи потрібно сплачувати податок за своє авто, можна скориставшись спеціальним списком, і якщо в ньому немає марки та моделі вашого автомобіля, то вам сплачувати податок не потрібно.

Іноді власники запитують, хто буде платити податок за транспортний засіб, якщо його купили або продали посеред року. Якщо за рік власником автомобіля ставало кілька осіб, то сума податку буде поділена між власниками.

Наприклад, автомобіль було продано у червні. Тоді перший власник зобов’язаний сплатити податок за перші шість місяців з початку року, а другий власник за наступні шість місяців.