На потреби оборони України можуть мобілізувати не лише людей, а й транспортні засоби та інші ресурси. За порушення правил військово-транспортного обліку загрожує адміністративна відповідальність.

Про це йдеться у Положенні «Про військово-транспортний обов’язок», затвердженому постановою Кабінету Міністрів № 1921 від 28 грудня 2000 року, пише видання «Pro Гроші».

В разі оголошення особливого періоду Міністерство внутрішніх справ подає в територіальні центри комплектації та соціальної підтримки інформацію про транспортні засоби, які були зареєстровані, переобладнані чи зняті з обліку, та що можуть бути передані на потреби ЗСУ.

Кількість, необхідну для виконання мобілізаційних завдань, визначає Міністерство оборони за погодженням з Кабміном, потім її розповсюджують між обласними адміністраціями. Ті, своєю чергою, повідомляють кількість районам і містам обласного підпорядкування. Нарешті, останніми деталі військово-транспортного обліку дізнаються підприємства.

Вилучення автомобілів відбувається суто через ТЦК і поширюється на:

  • центральні та місцеві органи виконавчої влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • установи та організації;
  • залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства;
  • інші підприємства, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів;
  • громадян-власників автомобілів.

Водночас законодавство передбачає, що вилучати ТЗ не можна в дипломатичних і консульських установах інших країн, представництвах міжнародних організацій, іноземців і людей без громадянства, банків державного сектору, установ з високою суспільною значущістю і тих, які виконують мобілізаційні завдання.

Яка процедура мобілізації та компенсації

Необхідно скласти акт приймання-передачі, в якому зазначаються дані про власника, технічний стан транспорту, залишкова вартість та інші відомості про автомобіль. На основі цього документу після завершення особливого періоду подається заява на повернення чи компенсацію. Процедуру здійснюють військкомати протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

У разі необхідності отримати відшкодування за знищений автомобіль, варто подати до ТЦК акт приймання-передачі, акт про повернення, висновок експерта про оцінку майна, доповнивши заяву реквізитами банківського рахунку. Звернення розглядають протягом 10 днів або можуть збільшити термін до одного місяця.

Зауважимо, в Кодексі України про адміністративні правопорушення вказано, що невиконання військово-транспортного обліку карається штрафом у розмірі 200-300 неоподатковуваних мінімумів – для громадян та 300-500 неоподатковуваних мінімумів – для посадових осіб.