Перед тим, як вирушати в дорогу, водіям важливо переконатися, що в їхньому автомобілі є три найважливіші предмети. Відсутність будь-якого з цих предметів може призвести до юридичної відповідальності та штрафів, пише Avtosota.

Правила дорожнього руху України передбачають, що всі водії повинні мати в автомобілі аптечку, знак аварійної зупинки та вогнегасник.

Відсутність аптечки в автомобілі може призвести до проблем із законом. Якщо водія спіймають без аптечки, поліція може виписати штраф у розмірі 340 гривень за порушення правил дорожнього руху.

Зазвичай це порушення підпадає під частину 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка забороняє експлуатацію транспортного засобу з технічними несправностями, такими як відсутність аптечки. Однак є деякі винятки.

Якщо транспортний засіб є приватним і не використовується для пасажирських перевезень, то відсутність аптечки та вогнегасника тягне лише на попередження, згідно зі статтею 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Окремої правової норми за керування приватним автомобілем без аптечки немає. Однак, якщо автомобіль використовується для пасажирських перевезень і не має аптечки, водій може бути оштрафований на 680 грн.

“Рецидивістам” загрожує суворіше покарання, наприклад, вилучення водійських прав на термін від трьох до шести місяців або адміністративний арешт: від п’яти до десяти діб. Водіям слід подбати про наявність цих обов’язкових предметів у машині, щоб уникнути штрафів і, головне, забезпечити свою безпеку та безпеку своїх пасажирів.