Двигун — серце автомобіля, одна з найуразливіших його частин, від якої залежить повноцінне функціонування всього механізму.

Що потрібно робити, щоб продовжити життя двигуна, розповів «Апостроф».

Перше — обслуговування газорозподільного механізму. Якщо колінвал і розподільник раптом втратять синхронність обертання, то мотору прийде кінець: поршні зустрінуться з клапанами, а це – капітальний ремонт. Привід розподільних валів здійснює ремінь або ланцюг. Ремені виходжують приблизно від 50 до 180 тисяч км – читайте інструкцію та в жодному разі не перевищуйте цей рубіж. З ланцюгами трохи простіше – їх регламент часто обходить стороною. Але за станом ланцюга обов’язково треба стежити: при сильному зносі він може перескочити через зуб, а то й зовсім порватися.

На сьогодні все рідше можна побачити мотор машини з гідрокомпенсаторами зазору, а тому цей зазор треба регулювати, не чекаючи пробігу в сотню тисяч кілометрів. Якщо автомобіль переведено на газ, то увага до зазорів подвоюється. Без регулювання клапани можуть прогоріти, а це вже крок до капремонту.

Важлива також робота свічок запалювання. При зайвому зростанні зазору в свічці може вийти з ладу котушка запалення, а то і єдиний дорогий модуль. Дуже небезпечним є пошкодження керамічного ізолятора свічки. Уламок кераміки, що має високу твердість, може вивести з ладу і циліндр, і поршень і клапани. Таке трапляється, коли свічки взагалі не змінювали жодного разу.

Найпростіший розхідник – повітряний фільтр, що рятує двигун машини від надходження твердих частинок разом з потоком повітря. Якщо фільтр перестає працювати, абразив знищить мотор буквально за кілька годин. Загалом, експерти рекомендують змінювати фільтр згідно з регламентом, а можна й частіше, якщо умови експлуатації машини важкі.

Моторну оливу потрібно використовувати лише таку, рівень якості якої не нижчий від рекомендованого заводом. При цьому інтервал її заміни можна скорочувати вдвічі в порівнянні з заводськими приписами, оскільки умови експлуатації двигуна напевно можна назвати важкими: корки, часті пуски тощо.

Охолоджувальна рідина також потребує уваги. Залиєте сурогат або забудете про своєчасну заміну – чекайте на корозію, засмічення каналів, локальні перегріви, деформацію циліндрів тощо. Не секрет, що корозія може «з’їсти» лопаті насоса охолоджувальної рідини, в результаті чого покоробиться головка блоку циліндрів – отож, капремонт.

Що стосується пального, то порада найпростіша: жодних лівих заправок з привабливими цінниками. Те саме стосується низькооктанових бензинів.

Кілька слів про водіння автомобіля. Перед початком руху завжди потрібно прогрівати мотор машини, хоча б трохи. Під час їзди бажано прагнути до того, щоб двигун довше працював на середніх обертах. Вкрай небажані їздові цикли з частими пусками та короткими пробігами – це так званий режим міського лікаря, у якого двигун постійно холодний, а олива при кожному пуску розбавляється бензином. Акуратно форсуйте калюжі: якщо мотор раптом сьорбне води, то цілком можливий гідроудар. Нестиснена вода в такті стиснення розірве блок циліндрів.

Якщо слідкувати усім порадам й не забувати про регламент — проблем з двигуном не має виникати багато-багато років.