В Україні водіїв можуть оштрафувати не лише за перевищення швидкості чи за непристебнутий пасок безпеки. Наприклад, порушенням правил дорожнього руху вважається відсутність в автомобілі аптечки.

Сайт «Pro Гроші» розповів, яке покарання загрожує водіям за це порушення.

Штрафи за відсутність аптечки в авто

Їздити з аптечкою в автомобілі водіїв зобов’язують Правила дорожнього руху України. Якщо водія зупинили патрульні та під час огляду виявили відсутність аптечки, його можуть звинуватити у порушенні ПДР та оштрафувати на 340 гривень. Це порушення підпадає під дію 121 статті КУпАП (ч.1). Але є певні нюанси.

Відсутність аптечки у приватній автівці, тобто яку не використовують для надання послуг з перевезення пасажирів, карається попередженням. Це прописано у статті 125 КУпАП.

Натомість наявність аптечки у ТЗ, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, може вберегти водія від штрафу у 680 грн.

Якщо водія такого автомобіля знову викриють на тому, що в салоні відсутня аптечка, його можуть позбавити права кермувати транспортним засобом на строк від 3 до 6 місяців або накласти адміністративний арешт на строк від 5 до 10 днів.

Нові штрафи для пішоходів

Народний депутат Володимир Крейденко пропонує запровадити відповідальність за пересування пішоходами проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів (стрічки, наклейки, жилету тощо) або одягу, який має світлоповертальні елементи.

На думку нардепа, якщо громадяни порушуватимуть вимогу, їх потрібно штрафувати на 255 гривень. Крейденко вважає, що ця ідея зменшить кількість ДТП із пішоходами на українських дорогах.

За яке порушення в українців хочуть відбирати автівки

У проєкті закону № 9076 пропонується дещо змінити Кодекс про адміністративні правопорушення. Якщо зараз за їзду у нетверезому стані передбачений штраф або покарання у вигляді заборони водіння строком на три роки, то після змін за повторне керування машиною в нетверезому стані буде застосовано штраф розміром 51 тисяч гривень з подальшим вилученням автомобіля на потреби ЗСУ.

«Метою законопроєкту є підвищення безпеки дорожнього руху, зниження кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, та, як наслідок, досягнення справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України», – йдеться в пояснювальній записці.