В Україні пропонують скасувати сертифікацію більшості імпортних автомобілів. При ухваленні такого рішення в країні побільшає машин, ввезених з-за кордону, а їхні ціни впадуть на 100-200 доларів. Про це розповіли в Інституті досліджень авторинку, повідомляє Znaj.ua.

Автор ініціативи депутат Мар’ян Заблоцький із партії «Слуга народу» переконаний, що таким чином українці зможуть заощадити десятки мільйонів доларів, які зараз потрапляють до приватних компаній, а не до держбюджету.

Законопроект передбачає визнання сертифікатів, виданих у країнах ЄС, зокрема виробниками авто чи їх уповноваженими представниками. Якщо зміни набудуть чинності, замість обов’язкової сертифікації авто можна буде надати лише свідоцтво про реєстрацію та договір купівлі-продажу. Сертифікувати потрібно лише ті машини, на яких немає документів про реєстрацію. Планується, що російські та білоруські документи зовсім не визнаватимуть.

Екологічні стандарти хочуть залишити. Для легкових автомобілів не нижче за «Євро-2», а для вантажівок та автобусів — не нижче за «Євро-5». Крім того, планується запровадження обов’язкового техогляду, як це роблять у Європі.

«Скасування обов’язкової сертифікації спростить процедури митного оформлення та реєстрації авто, скоротить їх час, а також зменшить загальну вартість вживаних транспортних засобів з-за кордону в Україні на мінімум $100-200. Це може сприяти певному зростанню кількості імпортних авто з пробігом», — стверджують в Інституті.