Міністерство транспорту Чеської Республіки готує реєстр автомобілів з українськими номерами. Це необхідно для ведення обліку водіїв із тимчасовим захистом, що полегшить владі країни видання штрафів.

Про це повідомляє видання TrueUA із посиланням на Aktualne.cz.

Реєстр планують запустити у другій половині 2023 року.

«Ми вводимо його головним чином для того, щоби можна було відстежити відповідальність порушників. Визначити, кому саме належить автомобіль, зараз часто буває складно», — сказав міністр транспорту Чехії Мартін Купка.

За даними відомства, мерії та муніципалітети, які не мають можливості штрафувати водіїв й втрачають дохід, вже подали заявки на реєстрацію у системі.

«Якщо особу водія або оператора не встановлено, справу відкладають», — сказав прес-секретар муніципалітету Брно Філіп Понюхалек.

Транспортні засоби з України нині не зобов’язані проходити технічний огляд у Чехії, оскільки вважаються автомобілями в міжнародному сполученні. Однак застрахувати їх також неможливо.

«Якщо незастрахований український транспортний засіб завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні й не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом шести місяців після виїзду з території України», — сказав ліквідаційний директор Чеського офісу страховиків.

Якщо водій українського автомобіля стане винуватцем аварії після закінчення шестимісячного терміну, страхова компанія відшкодує збитки водію, але стягне гроші з незастрахованого винуватця.

За даними страхових компаній, з початку березня минулого року до кінця лютого 2023-го в Чехії сталося 2611 аварії, які спричинили незастраховані збитки, 173 ДТП — за участю українських автомобілів.

Минулого року асоціація виплатила понад 250 мільйонів крон із Гарантійного фонду Чеського управління страховиків, пропорційну частину яких було виплачено за шкоду, заподіяну українськими водіями.