У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується скасувати обов’язкову сертифікацію імпортних автомобілів. Про це розповіли в Інституті досліджень авторинку, пише «Фокус».

Ініціаторами законопроєкту виступила група народних депутатів на чолі з Мар’яном Заблоцьким. Документ також передбачає зміни у процедурі сертифікації авто.

Що пропонує законопроєкт?

Якщо відповідний законопроєкт буде прийнято, сертифікація стане необов’язковою для більшості автомобілів, привезених з інших країн. Це дозволить знизити середні ціни на авто.

Нині в Україні є технічні вимоги для транспортних засобів, які імпортують з-за кордону. Для перевірки проводиться процедура сертифікації, яка в середньому коштує 2500 грн.

Депутати запропонували визнавати сертифікати відповідності технічним регламентам, видані у країнах Європейського Союзу. Недійсними вважатимуться документи, отримані у росії та білорусі.

Також законопроєкт дозволить позбавити водіїв проходження додаткових процедур для розмитнення та реєстрації транспортних засобів. Достатньо надати документи про реєстрацію та право власності.

У результаті сертифікувати доведеться лише автомобілі, на які відсутні документи про реєстрацію. Серед них «списані» автомобілі з інших країн.

Що зміниться на ринку вживаних автомобілів?

Вимоги щодо екологічних стандартів залишаться без змін. В Україну можна буде ввозити легкові автомобілі не нижче Євро-2, а також вантажівки та автобуси не нижче Євро-5.

Мар’ян Заблоцький зазначив, що ухвалення законопроєкту дозволить українцям заощадити десятки мільйонів доларів. Середня вартість імпортних автомобілів з пробігом знизиться мінімум на 100-200 доларів.