Управління авто напідпитку залишається одним із найнебезпечніших порушень правил дорожнього руху. Лише 2022 року 91 людина загинула, а ще 1031 отримала травми внаслідок «п’яних» ДТП, і тепер у Раді хочуть посилити відповідальність, повідомляє «Стіна».

Автори законопроєкту переконані, що нинішні штрафи, які й так досить високі, все ж таки є недостатніми для того, щоб утримати людей від порушення. Для цього передбачено кілька рівнів відповідальності, при цьому перший залишається незмінним – штраф 17 000 гривень та позбавлення права на керування авто на рік.

Якщо ж водій знову потрапить п’яним за кермом протягом року, то штраф зросте до 51 тисячі або адмінарешт на 10 діб, позбавлення права на керування авто на 5 років, конфіскація ТЗ.

Якщо і після цього до водія нічого не дійде, то за третій раз водіння після вживання алкоголю йому доведеться викласти вже 68 000 грн або адмінарешт на 15 діб, позбавлення права на керування авто на 10 років, конфіскація ТЗ.

Вживання водієм алкоголю після ДТП або зупинки поліцейським до проведення медогляду спричиняє штраф у розмірі 34 000 гривень або адмінарешт на 15 діб, позбавлення права на керування авто на 3 роки.

Автори документа сподіваються, що його буде прийнято як закон, щоб підвищити безпеку дорожнього руху в Україні. Але варто зазначити, що він поки що залишається проєктом і має пройти всі необхідні процедури, щоб стати законом.