В Україні можуть збільшити штрафи водіям за деякі порушення ПДР. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроект №9210, повідомляє today.ua.

Автори цього проекту закону в пояснювальній записці звернули увагу на те, що в Україні щороку відбувається велика кількість ДТП із загиблими та постраждалими. Так, наприклад, у 2022 році на українських дорогах сталося 18 628 ДТП із потерпілими. У цих дорожніх аваріях загинуло майже 2 800 людей, а ще понад 23 000 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості.

Часто ДТП трапляються через те, що водії керують автомобілями, які мають суттєві технічні несправності, погано переобладнані або взагалі переобладнані без дозволу.

Насамперед для зниження кількості таких ДТП і направлений законопроект №9210. Він, зокрема, пропонується збільшити штраф із двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ч. 1 ст. 121 Кодексу України щодо адміністративних правопорушень.

За ч. 2 ст. 121 КУпАП пропонується збільшити штраф із сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Нагадаємо, це штраф за перевезення пасажирів на транспортному засобі, який має технічні несправності.

За ч. 3 ст. 121 КУпАП (за відсутність обов’язкового техогляду) пропонується збільшити штраф із двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо протягом одного року вищевказані правопорушення скоєно три і більше разів, то тоді пропонується штраф у триразовому розмірі з позбавленням посвідчення водія на строк до 6 місяців або без такого з платним вилученням ТЗ або без такого.

Крім того, автори законопроекту №9210 пропонують штрафувати пасажирів за непристебнутий ремінь безпеки на 510 гривень. Наразі за це штрафують водіїв.

Проект закону №9210 перебуває на розгляді у Комітеті з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради. Він має дати свій висновок щодо цього законопроекту.

Які шанси, що народні депутати ухвалять цей проект закону? На наш погляд, досить високі. В останні роки ми спостерігаємо збільшення суми штрафів за те чи інше порушення правил дорожнього руху. Тому ми не здивуємося, якщо підвищать штраф за керування автомобілем, який перебуває у несправному технічному стані. Тим більше, якщо в такому транспортному засобі перевозять пасажирів.