Народні депутати наполягають на посиленні правил перевезення тварин, пропонуючи запровадити адміністративні штрафи для тих, хто порушує правила.

Зокрема, народні депутати Олександр Юрченко та Антоніна Славицька внесли на розгляд Верховної Ради законопроект, який має на меті внести зміни до чинних законодавчих актів для забезпечення безпечного перевезення тварин у транспортних засобах, пише Avtosota.

Про що конкретно мова

Запропонований законопроект спрямований на боротьбу з поширеною практикою утримання маленьких собак на колінах або на руках у водіїв під час руху, що може небезпечно відволікати увагу водія. Крім того, відсутність належних засобів перевезення або надійних кріплень може перетворити тварину на небезпечний “снаряд” під час раптової зупинки або зіткнення, що потенційно може завдати серйозної шкоди як пасажирам, так і водіям.

Щоб сприяти безпечному перевезенню тварин, законопроект пропонує зобов’язати водіїв стежити за тим, щоб їхні домашні улюбленці не заважали їм керувати автомобілем і дотримуватися правил дорожнього руху. Однак закон не визначає, яким саме чином це має бути досягнуто.

На додаток до цих рекомендацій, запропонований закон запроваджує адміністративні покарання для тих, хто порушує правила перевезення тварин. Ці санкції включають штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (приблизно 510 грн.) за перше порушення і штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (приблизно 850 грн.) за наступні порушення протягом року.

Запроваджуючи ці заходи, народні депутати сподіваються сприяти підвищенню рівня безпечного водіння та захистити як водіїв, так і тварин від шкоди на дорогах.