Уряд України розглядає можливість запровадження заборони для водіїв на експлуатацію автомобілів без глушників.

Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента, розповів, що чинні правила не дозволяють поліції зупиняти водіїв, які керують автомобілями без глушників, що видають шум, схожий на звук іранських безпілотників “Шахед”. Однак зараз розробляється законопроект, який має вирішити цю проблему, пише Avtosota.

Подоляк підкреслив, що у вільній демократії все, що не заборонено, має бути дозволено, і якщо ці транспортні засоби дійсно створюють проблемні звуки, то це питання має бути обговорено народними депутатами, і мають бути розроблені нормативно-правові акти, які б його регулювали. Радник вважає, що після створення законопроекту все запрацює як годинниковий механізм.

Терміни розробки та впровадження законопроекту поки невідомі

Раніше стало відоо, що Верховна Рада розгляне законопроект про визнання іноземних сертифікатів відповідності, окрім російських та білоруських, що дозволить розмитнювати авто на підставі документів про реєстрацію та право власності.

Очікується, що ця нова норма заощадить українцям гроші, зменшивши загальну вартість імпорту вживаних автомобілів щонайменше на 100-200 доларів. Тим не менш, “списані” автомобілі, які не мають реєстраційних документів, все одно потребуватимуть сертифікації.

Запропонована заборона на автомобілі без глушників, ймовірно, отримає підтримку з боку громадян, для яких такий рівень шуму є нестерпним. Хоча чинні правила не дозволяють поліції зупиняти водіїв автомобілів без глушників, новий законопроект забезпечить механізм для вирішення цієї проблеми.

Запропоноване законодавство про іноземні сертифікати відповідності дозволить українцям ввозити вживані автомобілі за більш доступною ціною, що також може бути позитивно сприйнято. Загалом, ці регуляторні зміни демонструють готовність України адаптувати свою політику на користь своїх громадян.