В даний час всі автовиробники без винятку оснащують легкові автомобілі технологією програмованого старіння.

Вся річ у тому, що довговічність авто абсолютно не вигідна автогігантам. У 80-90-х роках минулого століття головним критерієм бездоганної репутації автобренду був великий ресурс транспортного засобу. Нині картина змінилася – автовиробникам, щоб заробляти, потрібно постійно збільшувати обсяги реалізації машин.

Домогтися цього можливо тільки одним способом – закласти ще на етапі розробки обмежений ресурс експлуатації ключових агрегатів машини: двигуна і трансмісії. Крім того, кузов і підвіска тепер теж не повинні бути довговічними, важливо лише, щоб вони протягнули гарантійний термін.

Саме з цієї причини заяви про надійність практично не звучать у рекламі автомобілів, а великий акцент робиться на ультрасучасний дизайн, низьку витрату пального, а також величезну кількість опцій та електронних помічників, які суттєво збільшують вартість транспортного засобу.

Автомобільні компанії все частіше переходять на використання турбодвигунів для збільшення потужності та крутного моменту при меншій вартості виробництва. Блоки циліндрів тепер виготовляють з алюмінію, а елементи поршневої групи полегшуються. Це може призвести до перегріву двигуна та появи задирів, що ускладнює його подальший ремонт.

На жаль, світовий автопром не планує відмовлятися від випуску “одноразових” машин. Навпаки, поступово автоконцерни намагатимуться позбутися моделей, які мають великий ресурс.