Чи знаєте ви, що майже 70% автомобілів останніх років оснащуються атермальними склом, здатним пропускати в салон світло та тепло в оптимальних для водія та пасажирів дозах? Спеціальне напилення іонами срібла не тільки сприяє підтримці температурного режиму в автомобілі незалежно від природних катаклізмів за його бортом, а й перешкоджає запотіванню і навіть обмороженню лобового скла.

А як вам вбудовані у вітрове скло антени та сенсори? Звичайно, якщо ваше авто не навчене читати дорожні знаки, автоматично гальмувати та бачити перешкоди на проїжджій частині, то про просунуті радари можна лише мріяти. Але антена, представлена у вигляді тонких металізованих ниток, знайдеться практично в кожній «лобовусі».

Щоб не вбити водія та пасажирів осколками після ДТП, лобове скло виготовлене з використанням спеціальної плівки, закатаної кількома шарами триплексу. Вона і не дає склу розлетітися вщент, надламуючи і пошкоджуючи його лише в найбільш постраждалих місцях.

А ще по краях вітрового скла можна помітити чорний візерунковий орнамент, який буває у вигляді кружечків різного діаметру та смужок завдовжки від 1,5 до 3 см. Ці мітки прийнято називати фритами. Завдяки нанесенню спеціалізованої керамічної фарби, візерунки стримують пряме сонячне проміння, а також нівелює ефект відбиття, викликаного грою світла на стиках кузова з лобовим склом. Іншими словами, фрити захищають водія від засліплення.

Втім, це не єдині функції, якими здатне здивувати людину вітрове скло сучасного авто. Наприклад, воно чудово вміє транслювати інформацію з проекційного дисплея, змінювати кольори у разі ризику фронтального зіткнення і навіть затемнюватися при різких спалахах світла.