З настанням тепла у автомобілістів додається турбот: шиномонтаж, заміна розхідників, а то й ремонт. Адже раптом з’ясовується, що після зими двигун почав працювати з перебоями. Про те, як самому “вилікувати” легку “хандру” силового агрегату, розповідає портал Avtosota.

Зима накладає на двигун свій відбиток. Холодні пуски, штовхання в пробках, та й загалом повільний стиль руху є причинами появи низки проблем. Наприклад, знижується продуктивність маслонасоса, та й різні деталі кривошипно-шатунного механізму зазнають підвищених навантажень.

У гіршому випадку це призводить до витончення антифрикційного шару на вкладишах колінвала. А неправильно підібране мастило стимулює появу задир на стінках циліндрів, а також веде до поступового закупорювання масляних каналів. Повільно, але правильно це доводить агрегат до масляного голодування, що загрожує капремонтом.

Не забуватимемо і про паливну систему

На форсунках та свічках за зиму утворюється нагар. Особливо, якщо на пальному економили. А ще бруд може осідати на сітці паливного насоса у баку. Ось автомобіль і починає кашляти.

Тому як тільки за містом з’явився сухий асфальт, варто виїхати на трасу і «просмажити» машину. Тобто поїхати на високих оборотах (про методику поговоримо нижче). Так температура в силовому агрегаті підвищується, за рахунок чого випалюється нагар у камерах згоряння, очищаються свічки.

Якщо «залізний кінь» із системою наддуву, то подібні «прочуханки» обов’язкові. Справа в тому, що перепускний клапан «равлика» не працює у всьому діапазоні, якщо регулярно штовхатися в пробках, і втрачає рухливість.

Алгоритм дій простий. Вирушаємо на заміське шосе і тримаємо оберти колінвала в районі 3000-5000 об/хв. Їдемо так хвилин 30-40. Якщо у вас “автомат”, варіатор чи “робот”, то переводимо трансмісію в ручний режим. Це не дасть КПП перемикатися вгору. Впевнені, що результат порадує, оскільки така поїздка видалить весь конденсат із паливного бака та воду з вихлопної системи. Адже рідини за холодні місяці там накопичується чимало.

Не забувайте, що роса може з’явитися і в піддоні картера двигуна. Це буває, якщо взимку їздити на короткі відстані, коли він не встигає прогрітися. Так конденсат поєднується з маслом, що знижує його захисні властивості. «Прожарювання» вирішує проблему. І, звичайно ж, очищаються масляні канали та свічки. Та й на форсунках відкладень стає менше. Тож сміливо тисніть газ у підлогу. Асфальт уже сухий. І проводьте цю процедуру кожні 4000-5000 км. Двигун тільки спасибі скаже.