Верховна Рада України запроваджує нові заходи, спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху в країні. Одним із таких заходів є штраф для пасажирів, які не користуються шоломами або ременями безпеки, пише Avtosota.

Запровадження штрафу для пасажирів без пасків безпеки або шоломів

Народні депутати запропонували ввести штраф у розмірі 510 гривень для пасажирів, які не користуються шоломами або ременями безпеки. Наразі за це відповідають водії, але запропонований захід має на меті притягнути до відповідальності пасажирів за їхню безпеку.

Збільшення штрафів за керування транспортними засобами з технічними несправностями

Керування транспортними засобами з технічними несправностями є однією з основних причин дорожньо-транспортних пригод та їх тяжких наслідків. Для вирішення цієї проблеми Верховна Рада пропонує збільшити штрафи для водіїв, які керують несправними транспортними засобами.

Законопроект №9210 передбачає наступне:

  • збільшення штрафу за керування транспортними засобами, експлуатація яких заборонена через технічні несправності або які незаконно переобладнані, до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або в 2,5 рази, до 850 грн. (замість 340 грн.);
  • те саме порушення, але з використанням транспорту для перевезення пасажирів, вантажів або пошти, тягне за собою штраф у розмірі 1700 грн (замість нинішніх 680 грн);
  • керування автомобілем без чинного сертифіката відповідності технічним нормам – штраф 850 грн;
  • повторне порушення протягом року тягне за собою подвійний штраф, а систематичне порушення (три і більше протягом року) у разі скоєння ДТП через несправність – потрійний штраф (тобто 2550 грн за керування несправним автомобілем або 5100 грн за передачу несправного автомобіля для перевезення) з позбавленням права керування на строк до шести місяців та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Заборона на транспортні засоби, що порушують екологічні норми

Для вирішення екологічних проблем депутати також хочуть заборонити експлуатацію ввезених з-за кордону транспортних засобів, які не мають документів, що засвідчують їх відповідність вимогам технічних регламентів (від Євро-2 до Євро-6) та екологічних стандартів.

Замість висновку

Запропоновані заходи спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху та захист навколишнього середовища в Україні. Водіїв та пасажирів заохочують дотримуватися правил дорожнього руху, щоб уникнути штрафів та сприяти підвищенню безпеки на дорогах.