Серед дорожніх знаків є два дуже схожі за призначенням, але все-таки різні. Один з них так звана «цегла» 3.21 або «в’їзд заборонено» (саме під такою назвою він вказаний у ПДР) зовні є прямокутником білого кольору на червоному колі. Другий знак “рух заборонено” 3.1. – це коло білого кольору із червоним обрамленням. Зовнішні відмінності зрозумілі, але з назви, можна дійти невтішного висновку, що знаки мають певну подібність.

Справді, і перший, і другий знаки є представниками однієї групи, що забороняють. Перший не дозволяє в’їжджати, а другий – рухатися у певному напрямку. А тепер про різницю. Існує три значні відмінності між ними, про які не можна забувати, пише Autostrike.

1. Заборона поширюється не на всіх

«Цегла» – знак, що забороняє водіям в’їзд. Але і тут є виняток із загального правила. Не поширюється він на маршрутні транспортні засоби. А ось дорожній знак “рух заборонено” передбачає кілька винятків. Водій має право проїжджати, не ризикуючи бути оштрафованим за порушення правил дорожнього руху за умови, що:

  • перебуває за кермом маршрутного транспортного засобу;
  • працює чи проживає на території, де перед в’їздом на неї цей знак було встановлено;
  • водій інвалід або інвалідом є його пасажир (на машині має бути спеціальна наклейка).

2. Напрями

Дорожній знак “цегла” забороняє рухатися автомобілю у певному напрямку. У випадку зі знаком «рух заборонено» не можна пересуватися в жодному напрямку – ні в’їжджати, ні виїжджати.

3. Штрафи

За порушення ПДР у будь-якому разі буде виписано штраф. Відповідно до КУпАП – Ст. 122 частина 1 за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини накладається штраф у розмірі 20 нмдг або 340 грн після ухвалення законопроєкту 2695.