На українські дороги пропонують випустити автомобілі, які не пройшли техогляд.

Відповідну норму містить законопроект №9210, який зареєструвала група народних депутатів, повідомляє «Апостроф».

Нардепи пропонують дозволити ввезення в Україну та першу реєстрацію всіх видів транспортних засобів (у тому числі механічних та самохідних, спеціальної та сільськогосподарської техніки), предметів їх обладнання або їх частин без перевірки техстану та відповідності екологічним нормам. Для розмитнення та постановки на облік транспортних засобів достатньо буде лише наявності документів про реєстрацію та право власності. Пропонований депутатами механізм дозволяє завозити і транспортні засоби, які мають за документами один вид, але які після оформлення документів переобладнали.

Такі зміни можуть призвести до наповнення ринку транспортними засобами, які становитимуть небезпеку для учасників дорожнього руху.

Автори законопроекту в пояснювальній записці зазначають, що «одною з причин виникнення ДТП в Україні та їх тяжких наслідків є керування транспортними засобами, які мають суттєві технічні несправності, самовільно чи технічно погано переобладнані…». Автори проекту стверджують, що в Україні відсутній суворий контроль за експлуатацією транспорту, норми, що встановлюють відповідальність на рівні адмінправопорушень, застаріли, проте, декларуючи метою нібито «підвищення безпеки дорожнього руху», пропонують протилежні зміни, які погіршать ситуацію із безпекою дорожнього руху, пишуть журналісти.

Стосовно посилання авторів проекту на те, що законодавство у сфері держреєстрації не містить вимоги щодо подання документів про відповідність транспортного засобу від країн ЄС чи його уповноважених органів, чи виробників, чи їх представників, автори нагадують, що Україна не укладала відповідних міжнародних договорів, які передбачали б взаємне визнання результатів оцінки відповідності.

«У жодній країні наявність технічного паспорта чи документів на право користування транспортним засобом не свідчить про відповідність такого автомобіля технічним регламентам або екологічним стандартам. Незрозуміло й те, яким чином наявність реєстраційних документів підтверджує відповідність технічним регламентам автомобілів, пошкоджених та відновлених перед постановкою на облік», — йдеться у матеріалі.

Посилаючись на «зобов’язання України у сфері європейської інтеграції», автори не звернулися до міжнародного стандарту ISO/IEC 17065, який діє в Україні як ДСТУ EN ISO/IEC 17065:2019, де визначено, що «орган із сертифікації та якась частина цієї юрособи та структурні підрозділи, які перебувають під її організаційним контролем, не повинні бути розробниками, виробниками, монтажниками, постачальниками сертифікованої продукції або обслуговувати її”.

«Ні виробники транспортних засобів, ні їхні представники не можуть виконувати функції органу з оцінки відповідності та видавати документи, що підтверджують відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм», — пишуть автори.