Співробітник поліції може зупинити автомобіліста не тільки для того, щоб відразу виписати будь-який штраф. Однак штрафом можуть обкласти і за неналежну поведінку, наприклад, образи чи грубість, тому треба вміти вести себе з поліцейськими.

Щоб зустріч зі співробітником поліції не скінчилася штрафом, слід виконувати такі правила:

  • Завжди мати при собі посвідчення водія, реєстрацію транспортного засобу і страховку.
  • Стежити, щоб фари, бризковики і номерні знаки були справні.
  • Возити з собою аптечку і вогнегасник, знак аварійної зупинки і сигнальний жилет.
  • Дотримуватися правил дорожнього руху.
  • Використовувати ремені безпеки.
  • Не перевозити зброю без документів на нього.
  • Hе ігнорувати вимоги співробітника поліції.

Як правильно поводитися зі співробітником поліції

Отже, щоб не накликати на себе неприємності, слід зупинитися за першим сигналом патрульного. Варто пам’ятати, що поліцейські мають право зупинити автомобіль в будь-якому місці на дорозі.

Патрульний має право зупиняти автомобіліста, щоб використовувати його машину для будь-яких цілей. Якщо поліцейський хоче відвезти потерпілого до лікарні, то він може попросити про це водія, але сідати сам співробітник не може. Якщо ж автомобіль потрібно для переслідування правопорушника, то власник авто має повне право відмовитися.

Якщо на вимогу співробітника машина зупинилася в недозволеному місці, то треба включити аварійні сигнали поворотникiв.

Також варто виконувати всі вимоги співробітника поліції щодо документів. Слід вести себе ввічливо і стримано. Крім того, жарти будуть недоречні, особливо якщо мова зайшла про наркотики або зброю. На всі питання треба відповідати чесно і чітко.

Якщо поліцейський звинувачує в порушенні, то треба обов’язково вимагати скласти протокол. Слово «порушник» варто виправити на «водій», в графі «свідки» треба поставити прочерк. Також не варто показувати своє знання законів, якщо співробітник не перевищує повноважень і хоче просто провести огляд. Це дозволить уникнути зайвих суперечок і марної трати часу.

Чого робити не треба

Не варто давати хабарі, це може викликати додаткову відповідальність. Також не варто виходити з машини без вимоги поліцейського. У той же час слід залишатися в салоні, коли не вчинив порушень і не буде проведено огляд, навіть якщо патрульний просить вийти.

При огляді не треба дозволяти інспектору самому відкривати двері і багажник, чіпати речі і відкривати сумки. Якщо співробітник нехтує правилами, це варто зняти на камеру. Також за правилами при огляді зобов’язані бути присутнім хоча б двоє понятих і сам водій. Однак не варто знімати процес на відео, якщо на це немає видимих ​​причин.