Мабуть, ніхто не стане сперечатися, що в історії сільського господарства СРСР ніхто серед радянських керівників не зіграв такої величезної ролі як Микита Сергійович Хрущов. Ще б пак, народившись у селі, Хрущов як ніхто інший розбирався в цій справі. Саме тому навіть промисловість Хрущов «пристосував» до своєї основної мети.

Так, відомо, що восени 1954 року Хрущов викликав до себе міністра автомобільного, тракторного та сільськогосподарського машинобудування СРСР Степана Акоповича Акопова та дав завдання розробити малолітражний легковий автомобіль високої прохідності для агрономів та об’їздників полів.

Завдання розробити такий автомобіль отримав Горьківський автозавод — на той час єдине підприємство країни, яке мало досвід виробництва невантажних «повнопривідників». За роботу взялася група інженерів під керівництвом провідного конструктора ГАЗ Г.М. Вассермана.

Але, як відомо, перший млинець завжди грудкою. Так, перший проект конструкторів, кузов для якого був запозичений у «Перемоги» М-20, а мотор і ходову частину — у ГАЗ-69, виявився занадто громіздким і важким і не підходив для роботи «в полях».

Тут і виникла інша модель, що отримала неофіційну назву «Українець», пише Hyser.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Денис Кичев (@mashinki159)

У 73-му кузов та агрегатна частина вже були оригінальними, а з базовою серійною моделлю «Москвич-402» машину ріднили лише електроустаткування, гальмівна система та силовий агрегат.

Незважаючи на короткобазність, це був серйозний позашляховик – автомобіль укомплектували нерозрізними мостами, підвіскою з ресорами для кожного колеса, повним приводом та двигуном потужністю 35 кінських сил.

Відомо, що прототип ГАЗ М-73 був створений у двох варіантах кузова: купе та пікап. За задумом конструкторів, двомісне купе мало послужити роз’їзною машиною для сільських керівників та агрономів, а пікапи могли б використовуватися як «летучки» для радгоспних механіків.