В Україні водіїв хочуть звільнити від штрафу за перевезення пасажирів з непристебнутим ременем безпеки. В цьому випадку пропонується штрафувати не водіїв, а пасажирів. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроект №9210-1, інформує today.ua.

Зараз у нашій країні, якщо пасажир не пристебнутий ременем безпеки, то за це штрафують водіїв – за ч. 5 ст. 121 Кодексу України про адміністративні порушення (штраф складає 510 гривень). Такі випадки трапляються не часто, але вони бувають. У 2023 році, до речі, поліцейські стали частіше штрафувати водіїв, якщо бачуть, що пасажир не пристебнутий ременем безпеки.

Проект закону № 9210-1 передбачає запровадження штрафу у розмірі 510 гривень для пасажира транспортного засобу, якщо він не пристебнутий ременем безпеки. За повторне таке правопорушення протягом року штраф становитиме 1700 гривень.

З одного боку, таке нововведення зніме зайву відповідальність із водіїв, а з іншого боку пасажири стануть відповідальнішими. Пасажири нестимуть особисту відповідальність за те, що вони не користуються ременями безпеки.

Наразі законопроект № 9210-1 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Він має дати свій висновок щодо цього проекту закону. Після цього його обговорюватимуть народні депутати Верховної Ради.

Законопроект №9210-1 пропонує й інші нововведення. Наприклад, передбачається посилення відповідальності за експлуатацію транспортного засобу без сертифікату відповідності.

Нагадаємо, за даними Gradus Research, лише 39% українських водіїв завжди пристібаються ременями безпеки. 48% водіїв в Україні користуються ременями безпеки час від часу. 52% пасажирів на передньому сидінні завжди пристібаються ременем безпеки, а 82% пасажирів на передньому сидінні сказали, що пристібаються ременями безпеки.

Але тільки 12% пасажирів на задніх сидіннях завжди пристібаються ременем безпеки.

Чому водії не хочуть пристібатися ременем безпеки? По деяким причинам. Наприклад, деякі водії вважають, що пристебнутий ремінь безпеки може завадити при необхідності швидко залишити автомобіль.

Також деякі водії думають, що при ДТП краще бути викинутим із автомобіля, ніж залишитися у ньому. Але таку думку слід вважати міфом, від якого вже час відмовитися.