Водії повинні пам’ятати, що сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння заборонене законом і загрожує не тільки вашій безпеці, але і іншим учасникам дорожнього руху. Покарання за дане порушення в Україні суворе, можна не тільки сплатити штраф, а й втратити право керування чи автомобіль. Проте, є дозволена доза алкоголю в крові, яка не підпадає під порушення.

Як довго алкоголь залишається в крові?

Коли водій випив ввечері і зранку не відчуває похмілля, то він думає, що все добре і можна сідати за кермо. Але треба враховувати той факт, що незалежно від загального стану, в крові доза алкоголю може бути високою.

Кількість алкоголю у крові залежить від трьох речей:

– кількість випитого алкоголю;
– коли це сталося;
– як організм позбавляється від алкоголю.

Вага водія, стать, стан печінки, метаболізм, стрес і кількість їжі тощо – всі ці фактори відповідають за швидкість виведення алкоголю з організму. Саме тому лікарі рекомендують уникати поїздок за кермом навіть тоді, коли випито було небагато.

Чи можна протверезіти після сну

Ні. Навіть якщо ви поспите до обіду, доза алкоголю в крові буде залишатися високою.

Також не відрізняються ефективністю міцні кофеїнові напої, наприклад, чай або кава, а контрастний душ лише збадьорить водія, але не виведе алкоголь з крові.

Як виводяться з організму різні види алкоголю

Пиво

Якщо випити 500 мл пива, його вміст в крові буде рівний нулю вже через 2-2,5 години. Якщо було випито 1 літр пива, то повне виведення з організму настане через 4-4,5 годин, а 1,5 літра пива виведуться з організму лише після 7 годин.

Вино

В разі споживання 100 мл вина, алкоголь зникне з крові через 1,5 години. Якщо було випито 500 мл, то його повне виведення настане через 7,5 годин. На виведення пляшки вина потрібно близько 10,5 годин.

Горілка

На виведення 100 мл горілки, організму знадобиться 4 години. Якщо вип’єте 300 мл, то знадобиться 14 годин. А от щоб вивелось 0,5 л горілки потрібно приблизно 24 годин.

Яка доза алкоголю у крові дозволена в Україні

Згідно із українським законодавством, водій може мати в крові 0,2 проміле алкоголю. Це той рівень алкоголю, який ніяк не впливає на керування транспортним засобом.

Нагадаємо, що за керування в стані алкогольного сп’яніння передбачено штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавленням права керування на рік.