Цей автомобіль Skoda Favorit 1993 року випуску є унікальним на сьогоднішній день. Тільки уявіть, що на його одометрі красується лише 37 км.

Виявляється, Favorit був куплений в автосалоні в Афінах, і його перша власниця проїхала ним лише до громадського підземного гаража біля свого будинку. Після чого господиня вирішила, що керування не для неї.

Восени 2022 року автомобіль в ідеальному стані був кимось виявлений та виставлений на аукціон. У результаті його продали за 24 000 євро – близько 600 000 чеських крон. Це майже в шість разів більше за прайс 1993 року. Однак, якщо врахувати інфляцію, то машина пішла практично за ту ж ціну, що й тридцять років тому.

А ось новим власником раритетного Favorit став чеський гонщик Йіржі Мічанек-молодший. Виявляється, у його батьків свого часу був Favorit. Більше того, Йіржі Мічанек-старший багато років виступав на формулах із двигуном Skoda і завоював десять чемпіонських титулів у різних гоночних серіях. І син продовжив славні традиції, також виступаючи на таких болідах.

Зазначимо, що Skoda Favorit, яка випускалася з 1987 року, 1993-го отримала рестайлінг – як у нашому випадку. Це добре видно по видозміненій решітці радіатора з емблемою по центру – до цього емблема була праворуч. Favorit з самого народження вийшов яскравим і незабутнім, адже над ним попрацювало італійське дизайн-ательє Bertone.

На жаль, на гранених бортах афінського екземпляра залишилися невеликі подряпини від автомобілів, що невміло паркувалися – можна уявити скільки їх було за 30 років стоянки в підземному гаражі. З цікавих особливостей даного екземпляра відзначимо панель приладів, оброблену «під дерево». Таку опцію свого часу пропонував місцевий дилер Skoda.

Під капотом у автомобіля стоїть 1,3-літровий бензиновий двигун потужністю 54 к. с. На відміну від раннього карбюраторного, тут вже встановлена система упорскування Bosch. Двигун зберігся в ідеальному стані.

Все, що довелося зробити новому власнику, так це замінити оливу, фільтри і, ясна річ, акумулятор. Звичайно, Йіржі Мічанек-молодший не збирається багато їздити цією машиною, хоча від невеликого тест-драйву він все ж таки не втримався. Тому початковий пробіг у 34 км сьогодні збільшився до 37 км.