В Україні хочуть посилити покарання для порушників ПДР, мова про нові штрафи і покарання для водіїв, які перебували під час керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.

Новий законопроєкт №9076 зареєстровано у Верховній Раді, в ньому передбачено, що нетверезі водії отримуватимуть більш жорстокі покарання.

Автори законопроєкту зазначають, що керування транспортним засобом у нетверезому стані під час воєнного стану говорить про низькі морально-етичні якості водіїв.

Крім штрафів, автори пропонують забирати у п’яних водіїв транспортні засоби на потреби ЗСУ.

У той час як штрафи за перше порушення залишаться незмінними, повторні правопорушення призведуть до більш суворих наслідків для водія. Третя спроба сісти за кермо в стані сп’яніння обійдеться порушнику в 68 000 гривень замість 51 000 гривень.

Автори ініціативи вважають, що ці заходи будуть більш ефективними для зменшення кількості ДТП, спричинених водіями у стані алкогольного сп’яніння.

Крім того, конфісковані транспортні засоби будуть передані на потреби Збройних сил, що є додатковою перевагою ініціативи. Незважаючи на ці заходи, високі штрафи та інші положення про відповідальність виявилися неефективними у стримуванні осіб з низькою соціальною відповідальністю від керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння.

Намагаючись боротися з цією проблемою, деякі країни запровадили “контрольно-пропускні пункти тверезості”, де всі водії повинні проходити тест на вміст алкоголю в крові. Свого часу такий захід пропонувався у Верховній Раді, але документ був відкликаний, і питання зникло з поля зору. Однак варто розглянути позитивні наслідки перевірених рішень, які застосовуються в країнах з набагато вищим рівнем безпеки дорожнього руху, ніж в Україні.

Варто зазначити, що законопроект № 9076 все ще перебуває на ранніх стадіях законодавчого процесу і має пройти всі необхідні процедури та отримати необхідну кількість голосів народних депутатів, перш ніж його можна буде реалізувати. Тим не менш, ця ініціатива є кроком до підвищення безпеки дорожнього руху та зменшення кількості смертей і травм, спричинених нетверезими водіями.