З метою обмеження імпорту неякісних вживаних автомобілів з Європейського Союзу (ЄС) у Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає запровадження високих штрафів за експлуатацію транспортних засобів, технічні характеристики яких не відповідають встановленим в Україні нормам.

Законопроект № 9210-1 передбачає внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших суміжних законів, спрямованих на підвищення безпеки експлуатації транспортних засобів, пише Avtosota.

Законопроект вноситься з метою боротьби з практикою ввезення вживаних автомобілів з ЄС, в яких двигун або інші компоненти були замінені на деталі нижчої якості, що може вплинути на екологічні характеристики та загальну безпеку транспортного засобу.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, керування транспортним засобом, який має суттєві технічні несправності, несанкціоновано або технічно неякісно переобладнаний, а також не відповідає технічним характеристикам виробника, серед інших факторів, є однією з причин дорожньо-транспортних пригод та їх тяжких наслідків.

Новий закон пропонує карати водіїв, які керують такими транспортними засобами, штрафом у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, власнику транспортного засобу, який своєчасно не пройшов технічний огляд, також загрожує штраф у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Щоб відповідати новим правилам та уникнути штрафних санкцій, автовласники повинні переконатися, що їхні транспортні засоби відповідають необхідним технічним характеристикам та своєчасно проходити технічний огляд. Очікується, що запропоновані зміни підвищать безпеку руху транспортних засобів на дорогах України та зменшать кількість ДТП, спричинених неякісними транспортними засобами.

Таким чином, прийняття цього законопроекту підкреслює відданість українського уряду підвищенню безпеки дорожнього руху та обмеженню імпорту неякісних транспортних засобів з ЄС. Запропоновані зміни заохочуватимуть автовласників забезпечувати відповідність своїх транспортних засобів необхідним технічним стандартам та проходити регулярні технічні огляди, що сприятиме підвищенню загальної безпеки дорожнього руху в Україні.