Верховна Рада схвалила законопроект №8172, який має на меті сприяти розвитку екологічно чистого громадського транспорту, зокрема, використанню електробусів, а також створенню відповідної зарядної інфраструктури.

Як повідомляє Avtosota, закон накладає обмеження на закупівлю та експлуатацію дизельних та бензинових автобусів у громадському транспорті. З 2036 року на міських автобусних маршрутах будуть дозволені лише електробуси, в тому числі на водневих паливних елементах, або транспортні засоби, що працюють на газі. За прогнозами Укравтопрому, до 2030 року близько 25% всього громадського транспорту у великих містах України становитимуть електричні або газові автобуси, а до 2033 року їхня частка має подвоїтися.

Закон також спрощує земельні вимоги для розміщення електрозарядних станцій, надаючи пільги та відсутність плати за потужність до кінця 2024 року для тих, хто підключається до мереж “Укренерго”. Крім того, зарядні станції можуть бути встановлені для ОСББ в межах наявної потужності.

Таким чином, Верховна Рада схвалила законопроект № 8172, який має на меті сприяти розвитку екологічно чистого громадського транспорту в Україні, зокрема, шляхом збільшення використання електричних та газових автобусів, а також забезпечення відповідної зарядної інфраструктури. Цей закон також впорядковує розміщення електрозарядних станцій, включаючи пільги та відсутність плати за потужність для тих, що підключаються до мереж Укренерго до кінця 2024 року.