Луцький автозавод відомий своїми позашляховиками, але мало хто знає, що там проєктували навіть шестиколісні моделі. Зокрема, у 80-ті роки на підприємстві створили унікальний ЛуАЗ-1901.

Розробка ЛуАЗ-1901 стартувала на початку 80-х, причому спочатку він був призначений для армії. В його основі лежав позашляховик ЛуАЗ-967 ТПК – військовий варіант “Волині”, пише AmperCar.

Автомобіль подовжили до 4,5 м та додали йому третю вісь. Збільшені розміри дозволяли перевозити до чотирьох поранених на ношах або 650 кг вантажу.

Кузов ЛуАЗ-1901 виконали однооб’ємним та герметичним знизу. Як і ЛуАЗ-967, новий позашляховик був амфібією — міг пересуватися по воді зі швидкістю до 5 км/год. За даними ampercar.com, позашляховик мав постійний привод на другу та третю вісь, а перша – підключалася примусово. Крім того, колеса перших двох осей виконані такими, що повертаються. У рух його приводив 40-сильний двигун від “Запорожця”.

Позашляховик ЛуАЗ збудували у 1984 році. На випробуваннях він долав 58-градусні підйоми та канави шириною до 1,4 м. Однак наприкінці 80-х у СРСР уже не вистачало грошей на виробництво військової техніки.

Роботи над ЛуАЗ-1901 продовжилися вже після здобуття Україною незалежності. Їхнім результатом стала громадянська версія ЛуАЗ-1901 “Геолог”, представлена на автошоу SIA у 1999 році. Як повідомляє ampercar.com, головною її відмінністю став 1,5-літровий трициліндровий дизель 3ДТМ на 51 к. с., створений у Харківському конструкторському бюро ім. Морозова. Максимальна швидкість становила 60 км/год.

Версія ЛуАЗ-1901 “Геолог” також не стала серійною. Усього випущено лише 8 екземплярів всюдихода.