Українцям розповіли про нові правила для водіїв.

Як попередили майбутніх водіїв, тобто тих, хто тільки планує здавати на права, вже з липня діятимуть нові правила для отримання прав водія. Про це пише «Стіна».

Отже, для складання іспиту з теорії майбутніх водіїв більше не доведеться записуватись до автошколи, адже вивчити правила дорожнього руху можна буде власними силами.

Також наголошується, що перед складанням іспитів вже в сервісних центрах треба буде пройти ідентифікацію, а самі тестові та практичні випробування проходитимуть під повним цифровим наглядом. Так планують боротися із фальсифікаціями.

Міністерство внутрішніх справ України проведе реорганізацію сервісних центрів, які працюють під час відомства. За словами глави МВС Ігоря Клименка, їхня кількість скоротиться майже вдвічі.

«На липень 2023 року ми плануємо старт змін у роботі сервісних центрів. Ми зробили аудит робити центрів: зараз їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55. Також назріло питання, яке стосується практично кожного громадянина України — чистота та прозорість здачі теоретичних та практичних екзаменів на керування автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання та чистого складання цих іспитів», — каже міністр.

Для вирішення проблеми планують:

  • обладнати камерами класи, призначені щодо теоретичних тестувань. Вони повинні розташовуватись так, щоб у кімнаті не залишалося сліпих зон;
  • провести обов’язкову ідентифікацію особи кожного студента;
  • близько 150 автомобілів, на яких складають практичний іспит, обладнати камерами зі звуком на 360 °, які зможуть демонструвати весь салон. Додатково в автомобілі будуть убудовані трекери для визначення маршруту руху.

Тобто дати хабар за нібито зданий іспит чи найняти людину, яка зробить це за вас, теоретично буде неможливо.

«Це мінімізація контакту працівників з громадянами та контроль за складання іспитів. Контролювати 148 сервісних центрів по всій Україні набагато важче, ніж 55 у містах. Також ми створюємо у МВС відповідний контролюючий підрозділ, який займатиметься перевіркою корупційних фактів, про які отримуватимемо інформацію. Крім того, весь персонал пройде перевірку на благонадійність», – додав Клименко.

Для людей, які хочуть отримати права, запровадять одне спрощення. Звертатися до автошкол для вивчення ПДР з липня буде необов’язково. З ними можна буде знайомитись поза закладом. А ось освоїти правила поведінки за кермом на практиці, як і раніше, можна буде лише у спеціалізованих закладах.

Заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко ще у лютому-2023 анонсувала запуск в Україні окремих автошкіл для людей з інвалідністю чи іншими особливими потребами. Одна автошкола зможе готувати до 300 людей на рік.

Саме навчання проходитиме у змішаних інклюзивних групах. Перед початком теоретичних та практичних занять учні проходитимуть медогляд.

Загалом треба буде пройти п’ять етапів для отримання посвідчення водія:

  • медико-соціальна експертна комісія;
  • одержання медичної довідки;
  • навчання в автошколі на базі установ вищої освіти МВС;
  • складання теоретичного іспиту в сервісних центрах;
  • практична підготовка та іспит (до людей, які не мають можливості приїхати до СЦ, за словами Ігоря Клименка, виїжджатимуть спеціальні мобільні групи).