В Україні заборонили виготовляти автомобільні номерні знаки, які мають символіку, асоційовану з російською агресією щодо України. Відповідну постанову №367 ухвалив Кабмін, повідомляє today.ua.

Уряд вніс зміни до раніше прийнятого документа від 11.07.00 №1081 «Про введення номерних знаків транспортних засобів, що виробляються на індивідуальні замовлення їх власників».

З’явилося пояснення, чому потрібно заборонити символіку комуністичного тоталітарного режиму СРСР, нацистського режиму, а також символи, пов’язані з військовим вторгненням російських окупантів на нашу територію.

Нагадаємо, що рашисти активно використовують на своїй військовій техніці, одязі та навіть у маркуванні продуктів харчування латинські літери Z, V, O. Тепер в Україні не можна замовити автознаки з ними.

З червня українці матимуть змогу реєструвати свої машини безпосередньо в автосалоні. У серпні вони зможуть купувати номери онлайн. А вже з вересня весь процес купівлі-продажу автомобілів планують перевести у цифровий варіант. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Потрібні будуть лише продавець-покупець і два смартфони у них», — пояснив голова Національної поліції України.

Клименко наголосив, що нововведення дозволять усунути обов’язкову технічну експертизу, щоб людям не потрібно було вистоювати черги та давати хабарі. Технічна експертиза залишається за першої реєстрації авто та за бажанням покупця, який захоче перевірити його технічний стан.

Вже в червні покупець в автосалоні одразу отримуватиме технічний паспорт та номерний знак – без відвідування сервісного центру. Також скасують транзитні номери, яких видавали близько 1,5 млн на рік.