Якщо водій, який порушив ПДР, живе на деокупованій території, де зараз транспортні засоби потрібні для забезпечення сім’ї всім необхідним, то його слід не позбавляти посвідчення водія, а лише штрафувати. Такого висновку у справі № 686/1913/23 дійшов Хмельницький апеляційний суд, повідомляє today.ua.

У грудні 2022 року у місті Хмельницький водій автомобіля Volkswagen Caddy не стежив за обстановкою на дорозі, не дотримувався безпечної дистанції між транспортними засобами та врізався у Chevrolet Aveo. Обидва автомобілі зазнали механічних пошкоджень.

Суд визнав водія Volkswagen Caddy винним у порушенні ПДР та притягнув його до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП. Його позбавили на 6 місяців посвідчення водія. Водій із таким рішенням суду першої інстанції не погодився й його захисник подав апеляційну скаргу.

Хмельницький апеляційний суд вважає, що суд першої інстанції, позбавивши водія Volkswagen Caddy посвідчення водія на 6 місяців, обрав йому явно несправедливе суворе покарання.

Суддя апеляційного суду вирішила, що суд першої інстанції не врахував три обставини, які пом’якшують провину порушника ПДР. По-перше, водій Volkswagen Caddy неофіційно працює. По-друге, у нього на утриманні перебуває неповнолітня дитина. По-третє, він мешкає на деокупованій території Миколаївської області, де зараз транспортні засоби потрібні для забезпечення сім’ї всім необхідним.

З огляду на все це Хмельницький апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції. Водія оштрафували на 850 гривень. «Права» у нього не забрали.

Слід зазначити, що, згідно з новим опитуванням компанії Active Group, 37,8% українців виступають за те, щоб в Україні значно збільшили штрафи за порушення ПДР. 24,7% українців пропонують штрафи за порушення ПДР залишити на існуючому зараз рівні, а 7,1% респондентів висловилися за те, щоб знизити штрафи.

У Верховній Раді України зараз зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають підвищення штрафів за порушення ПДР. Так, законопроект № 9210 пропонує значно підвищити штрафи за управління транспортним засобом, який має технічні несправності, за перевезення пасажирів на транспортні засоби з технічними несправностями.