Зазвичай на патрубок вихлопу звертають увагу лише тоді, коли звідти починає валити чорний чи сизий дим. Це вже крайність і абсолютно зрозуміло, що з двигуном не все в нормі. Однак варто зазирнути в трубу, поки таких симптомів ще немає, пише MMR.

Якщо двигун справний, то у трубі буде мінімальна кількість нальоту. А от якщо чорного шлаку стає багато – це має насторожити. Зазвичай разом з ним з’являються інші симптоми, такі, наприклад, як «простріли» з глушника або надмірна кількість диму. А ще може бути утруднений пуск мотора і підвищена витрата пального. Причин «чорноти» фактично дві: попадання в систему випуску моторної оливи або пального, що не згоріло. Вони й утворюють відкладення. Однак найчастіше зустрічається поєднання цих двох факторів.

Якщо раптом помітили, що нагар з’явився різко, а з глушника чуються сторонні звуки, то можливі проблеми в системі живлення. Ймовірно причина у неякісному пальному. Тоді достатньо заправитися на перевіреній АЗС і залити в бак очищувальну присадку. Це врятує від витрат на діагностику та заміни свічок запалювання.

Якщо виявили сильний нагар у автомобіля, який збираєтеся придбати, можливо, у нього збій фаз газорозподілу. Або проблеми з муфтою фазорегулятора. Ремонт цих несправностей також коштує недешево, тому від покупки краще відмовитися.

Тепер про моторну оливу. Вона може потрапляти у вихлопну трубу через сильне зношування або залягання поршневих кілець. Лубрикант просто осідає на стінках циліндрів, проникає в камеру згоряння і звідки викидається всередину приймальної труби, де і утворює кіптяву маслянистого чорного кольору. Тут може допомогти розкоксування. Однак така процедура не завжди корисна. Саме тому візуальна перевірка вихлопу — лише елементарний спосіб діагностики. Далі відкриваємо капот і починаємо шукати причину проблеми детальніше.