У сучасних автомобілях звичний для водіїв «ручник» поступово змінюється клавішею електронного гальма стоянки. Однак автівок з механічною конструкцією більш ніж достатньо. При цьому чимало автовласників часто роблять помилки при використанні «ручника», суттєво скорочуючи термін його служби.

Конструкція механічного гальма складається з тросиків, гальмівних механізмів коліс і, власне, ручки. За допомогою зубчастого фіксатора, інтегрованого у важіль, тросики натягуються, забезпечуючи прикусування гальмівних колодок. Чим сильніше натяг, тим міцніше затискаються механізми. Проте зруйнувати механізм досить легко.

Насамперед, не варто смикати «ручник» різким рухом — тягнути ручку слід плавно. Можна при цьому натискати кнопку, призначену для зняття автомобіля зі стоянкового гальма. Таким чином ви продовжите життя механізму.

Крім того, перед початком руху необхідно звертати увагу на те, чи важіль опущений до упору. Буває, що при знятті з «ручника» водій не доводить його до кінця на ледь помітні один-два клацання, а це говорить про те, що колеса частково заблоковані, що на їзді практично не позначається. Тим часом, у подібних випадках псується не лише саме стоянкове гальмо, але і колодки, і гальмівні диски.

Також експерти не рекомендують використовувати стоянкове гальмо в умовах різких перепадів температур, коли колодки мають ризик примерзнути до дисків, спровокувавши заклинювання коліс.

Стоянкове гальмо, як і будь-який інший механізм вимагає належного обслуговування. Проте практично ніхто з автовласників не приділяє йому належної уваги.