Автомобіль необхідно заправляти тією маркою і видом бензину, які вказуються виробником. Якщо ж ви порушуєте інструкції, це може мати серйозні наслідки для вашого авто, а також для вашого гаманця.

Деколи ситуація абсолютно безвихідна — машина стала на трасі, а потрібної марки не виявилося поблизу. Також помилки бувають і інші — недосвідченість власника авто або помилка на заправці.

Яким бензином категорично не можна заправляти машину і які будуть наслідки – у матеріалі видання «РБК-Україна».

Дизель у машину на бензині

У такій ситуації варто негайно заглушити двигун автомобіля. Якщо бензиновий мотор працюватиме, то він виробить залишки пального, а потім просто не заведеться, тому що не зможе «переварити» дизель.

Двигун працюватиме рівно стільки, скільки знадобиться часів на витрату бензину, що залишився в баку.

Однак у такій ситуації є нюанс. При співвідношенні бензину з дизелем 3:1 на старих моделях двигунів з карбюратором — автомобіль зберігатиме можливість руху на невеликих швидкостях — до 70 км/год.

Така робота двигуна супроводжуватиметься детонацією, ривками при розгоні та низькій тязі. І в найкращому випадку – є загроза закоксування камери згоряння.

Більш сучасні автомобілі не будуть працювати навіть при 10% соляри в баку. Електроніка вимкне запалювання, паливні форсунки заб’ються і це зупинить роботу двигуна, він просто заглохне.

У карбюраторному двигуні фахівці рекомендують злити паливну суміш, залити потрібний бензин і додати його безпосередньо в карбюратор. А потім обов’язково перевірити свічки та прочистити їх від нагару. А от із сучасними двигунами доведеться звертатися до сервісного центру до фахівців.

Бензин в авто на дизелі

У дизельному моторі немає свічок запалювання та нормальне запалювання неможливе. Отже, це станеться трохи раніше. Це, своєю чергою, призведе до зміщення фаз і детонації, яка може порушити роботу циліндро-поршневої групи.

У дизельного двигуна живлення відбувається за допомогою паливного насоса тиску або насос-форсунок, де соляра виступає мастилом. Робота такого мотора на бензині або суміші бензину з дизелем загрожує капітальним ремонтом.

Високооктанове паливо в авто на бензині

Бензин марки Е-85 — це суміш денатурованого етанолу та 15% присадок з додаванням бензину. Октанове число такого палива – вище 100-150 одиниць. Для будь-якого автомобіля на бензині таке паливо загрожує проблемами, і у кожного наслідки залежать від типу двигуна.

Сучасні мотори з інжекторною системою при недовгій експлуатації та без сильних навантажень зможуть перетравити Е-85.

Якщо двигун старше 15 років, то є ризик прогорання клапанів і поршнів через раннє запалювання. Старіша електроніка не дасть відкоригувати параметри роботи й це призведе до швидкого пошкодження.