Розмовляти з поліцейським під час зупинки авто нелегко. Правоохоронці люблять ставити провокаційні питання, на які треба вміти правильно відповідати.

Де працюєте і ким?

Відповідати це питання потрібно лише коли скоєно порушення правил і поліцейські складають протокол, у якому є графа з місцем роботи. В інших випадках інспектор може цікавитися платоспроможністю водія. Чиновника чи юриста відпустять, а ось звичайного офісного працівника навряд чи залишать просто так.

Куди їдете?

Це питання має перевірити, чи не споживав водій спиртне, тому на нього краще відповісти прямо. Під час бесіди нетверезого автомобілісти можуть видати запах алкоголю. Найкраще відповісти, що ви їдете додому і нікуди не поспішайте. Якщо швидкість була висока, то варто назвати метою поїздки купівлю ліків, допомогу товаришу або що треба забрати дитину зі школи.

Де навчаються діти?

Якщо в машині також знаходиться дитина, то поліцейський може поцікавитися, де вона навчається. Швидше за все, водія хочуть звинуватити у відсутності дитячого крісла. Щоб уникнути зайвих питань, можна мати свідоцтво про народження або показати сторінку паспорта, де вписані імена та дати народження дітей.

Порушуємо?

Це вже провокаційне питання. Досвідчених водіїв ловлять на тому, що вони гірше знають актуальні зміни у правил дорожнього руху, ніж новачки. Тому таке питання може застати зненацька, і автомобіліст може відчути себе винним, не знаючи в чому. Цим обов’язково скористається інспектор, тож не варто визнавати себе порушником.

І що з вами робити?

Ще одне популярне питання, яке провокує на корупцію. Не можна піддаватися на провокації, адже потім не вдасться підтвердити факт здирництва з боку посадової особи. Також не слід пропонувати вирішити питання на місці, оскільки це може бути підставою для кримінальної справи.