У вересні Міністерство внутрішніх справ спільно з Міністерством цифрової трансформації планує весь процес купівлі-продажу автомобілів в Україні перевести в цифровий формат – у «Дію». Як тепер можна буде купити чи продати авто?

Потрібні будуть тільки продавець-покупець і два смартфони в них. Про це розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, повідомляє видання «Гривна» із посиланням на пресслужбу МВС.

Це нововведення було заплановане ще в 2021 році – воно передбачалося постановою Кабміну від 22 вересня № 1007 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Воно мало запрацювати через пів року після ухвалення, проте цьому завадило повномасштабне вторгнення РФ.

Як повідомляла у 2021 році пресслужба Головного сервісного центру МВС, послуга укладання договору купівлі-продажу автомобіля буде доступна в Електронному кабінеті водія та на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Дія».

Алгоритм цього процесу передбачався наступним:

1. Авторизувавшись, продавець і покупець заповнюють договір в електронному вигляді.

2. Після цього документ автоматично надсилається до сервісного центру МВС для проведення всіх передбачених перевірок за відповідними реєстрами.

3. Після позитивного опрацювання адміністратором продавець та покупець накладають кваліфіковані електронні підписи, і договір уважається укладеним.