Українських біженців у Швейцарії можуть зобовʼязати продавати дорогі автівки, якщо вони хочуть отримувати соціальні виплати. Про це заявила директорка департаменту юстиції та поліції Елізабет Бом-Шнайде, повідомляє LIGA.net із посиланням на Neue Zürcher Zeitung.

Ще у березні українців, які понад рік проживають у Швейцарії, попросили перевірити свої активи, якщо вони хочуть і надалі отримувати фінансову допомогу.

Зокрема, якщо вартість автомобіля перевищує граничну межу для певного кантону Швейцарії, його доведеться продати. Втім, кожен кантон має різні ліміти активів, які дозволяють отримувати соцвиплат.

За словами Бом-Шнайде, до біженців з інших країн застосовують набагато суворіші правила, зокрема їхнім сімʼям доводиться розкривати майже всю фінансову інформацію, навіть про найменші витрати.

Крім того, у Швейцарії планують побудувати додаткові поселення на 3000 місць, щоб зняти навантаження з великих міст країни.

Близько 75 000 українських біженців зареєстровані у шести федеральних центрах Швейцарії станом на березень 2023 року. Більшість із них має захисний статус S, який включає дозвіл на роботу, навчання іноземних мов, медичне страхування і дитячу освіту.