У Полтаві правоохоронці затримали двох шахраїв, які за підробленими документами продавали «проблемні» автомобілі. Про це повідомив Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України, інформує today.ua.

За даними досудового слідства, «проблемні» автомобілі зловмисники продавали через Інтернет за цінами, нижчими від ринкових.

Спочатку фігуранти підшукували нелегальні автомобілі — «двійники», без розмитнення та реєстрації в сервісних центрах МВС, вкрадені і без реєстраційних документів — купували їх задешево і приводили до ладу. Потім на ці машини підробляли свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів.

Після цього шахраї автомобілі з підробленими номерними знаками виставляли на продаж на різних сайтах. Покупцями ставали люди із різних областей України. Нові власники автомобілів навіть не здогадувалися, що отримали транспортний засіб із кримінальною «історією». Скільки зловмисники встигли продати «проблемних» автомобілів — не уточнюється.

Крім того, шахраї виготовляли для своїх клієнтів й інші підроблені документи із голографічними захисними елементами. Наприклад, посвідчення водія.

Слідчі поліції за даними фактами відкрили кримінальне провадження одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України (за якими конкретно – не повідомляється). У ході санкціонованих обшуків у фігурантів вилучили засоби для виготовлення підроблених документів, печатки та штампи іноземних держав, номерні знаки, паспорт та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу з ознаками підробки.

Фігурантам уже повідомили про підозру у злочинах. Досудове слідство триває. Правоохоронці з’ясовують усі обставини цього злочину.

Що ж до «проблемних» автомобілів та їх покупців, то про них у повідомленні Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України нічого не йдеться. Швидше за все, «проблемні» автомобілі мають бути визнані речовими доказами. Яка буде їхня подальша доля – не відомо.

Програли в цьому випадку покупці «проблемних» машин. Вони можуть мати проблеми не тільки з чесно придбаними автомобілями, а й з поліцією.

Як убезпечити себе при купівлі вживаного автомобіля через Інтернет? Намагайтеся переконатися в надійності продавця. Вас має насторожити ціна нижча за ринкову. Гроші продавцю переказуйте тільки після отримання автомобіля. І перед цим обов’язково переконайтеся, що машина знаходиться у справному технічному стані.

Угоду купівлі-продажу необхідно оформляти у територіальному сервісному центрі МВС. Там автомобіль «проб’ють» по базах і ви не купите «кримінального» транспортного засобу.