В Україні деяких водіїв звільнено від оформлення обов’язкового страхування. Пільги передбачені для кількох категорій та на підставі поданих документів.

Хто має право не оформляти «автоцивілку», повідомило «РБК-Україна» із посиланням на «Український ветеранський фонд».

Кому можна не оформлювати «автоцивілку»

Відповідно до українського законодавства, від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України звільняються:

  • учасники бойових дій;
  • постраждалі учасники революції Гідності;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують транспортні засоби, що належать їм;
  • особи, що керують транспортними засобами, що належать людям з інвалідністю I групи, але у присутності власника.

Належний їм транспорт — це автомобілі, якими пільгові категорії осіб володіють не лише з права власності, а й з інших правових підстав. Наприклад, за договором підряду чи оренди.

Які потрібні документи

Право на таку пільгу надає посвідчення учасника бойових дій (УБД), а також документи, що підтверджують право на володіння чи користування автомобілем.

«Довіреність на керування автомобілем не підходить для звільнення від оформлення автострахування. Цей документ не підтверджує, що особа є законним власником наземного транспортного засобу», — наголошують юристи.

Вони пояснили, що ця пільга – персоналізована. Тобто якщо автомобілем, що належить особі зі статусом УБД, керує особа без такого статусу, їй доведеться оформити автоцивілку.

Інакше працівники Патрульної поліції мають право виписати штраф, а оплата збитків у разі ДТП відбуватиметься коштом того, хто керував автомобілем, а не коштом того, кому належить.