Отже, чорні цятки на лобовому склі – це фрити. Вони являють собою найдрібніші краплі керамічної фарби, яка наноситься на скло методом шовкографії. У результаті виходить особливий шорсткий шар товщиною від 10 до 500 мікрон з високими адгезійними властивостями.

На практиці шовкографія автомобільного скла мало чим відрізняється, наприклад, від нанесення принта на футболки. Спочатку за допомогою спеціальної трафаретної сітки роблять візерунок, після чого скло відправляють у піч для сушіння.

Зрозуміло, після повного висихання такий малюнок уже не можна змити водою або прибрати засобами для чищення. Склокерамічні частинки в складі фарби для скла мають підвищену стійкість до будь-яких механічних впливів.

Для чого наносять чорні крапки

Фрітти на лобовому склі несуть відразу кілька важливих функцій. Перше і найважливіше їхнє призначення – захист герметика, який утримує скло на місці.

Шорстка структура покриття покращує зчіпні якості клею-герметика і забезпечує більш надійну фіксацію скла на рамі автомобіля. Це дуже важливо, тому що вітрове скло не тільки захищає водія від вітру та опадів, а й є елементом жорсткості кузова автомобіля.

Крім того, темні смуги захищають герметик від впливу згубного УФ-випромінювання. Річ у тім, що будь-який поліуретановий склад під впливом ультрафіолету з часом стає непридатним. Спочатку клей жовтіє, потім розсихається і врешті-решт втрачає свою герметичність. Темна смуга, подібно до сонцезахисних окулярів для наших очей, надійно захищає склад від впливу УФ-променів і перешкоджає його старінню.

Зараз читають Названо 5 факторів, які слід враховувати під час вибору СТО в Україні
Плавний перехід у вигляді поступово загасаючих чорних крапок також допомагає розсіювати температуру на поверхні скла в спекотні дні. Прозора ділянка пропускає сонячні промені, тоді як чорна смуга, навпаки, збирає на себе все сонячне світло. У результаті на її межі може виникати небезпечний перепад температур, що призводить до утворення тріщин.

Наступна функція чорних крапок стосується пасивної безпеки. Фрітти, згруповані в районі дзеркала заднього виду, утворюють темний фон, який затримує сонячне проміння і дає змогу водієві спокійно спостерігати за тим, що відбувається позаду автомобіля в ясний сонячний день.

А ще фрітти допомагають приховати оптичне спотворення, що виникають через вигнуту форму скла. За певних кутів огляду абсолютно прозоре скло може давати відблиски, які будуть відволікати увагу водія від дороги.

І нарешті, остання функція фритів – суто декоративна. Чорні смуги є чудовим маскуванням слідів герметика, які на прозорому склі одразу впадають у вічі. До того ж малюнок з точок робить візуальний перехід від чорної смуги до прозорої ділянки скла більш плавним і приємним для очей.