Згідно із заявами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, правила отримання водійських посвідчень в Україні зазнають значних змін. Хоча точна дата впровадження ще не визначена, ці реформи мають на меті спростити процес складання іспитів та запровадити нові заходи для підвищення прозорості та підзвітності, пише Avtosota.

Переглянуті правила проведення іспитів

Майбутні зміни в першу чергу вплинуть на процедуру складання іспитів для осіб, які претендують на отримання посвідчення водія. Серед змін, що заслуговують на увагу, можна виокремити наступні:

  • Посилення контролю під час теоретичного іспиту:

Теоретичний іспит підлягатиме відео- та аудіофіксації, яка фіксуватиме дії екзаменатора, всю екзаменаційну обстановку та екран монітора, на якому кандидат складає іспит.

  • Комплексний запис практичних іспитів:
  1. Під час практичного іспиту здійснюватиметься аудіо- та відеозапис, який фіксуватиме дії, включаючи рухи рук та ніг, як студента, так і екзаменатора.
  2. Запис також охоплюватиме дорожню обстановку попереду та, за можливості, позаду транспортного засобу, що використовується для складання іспиту.
  3. В рамках цієї ініціативи до кінця 2023 року приблизно 150 навчальних транспортних засобів будуть обладнані камерами 360° і трекерами.
  4. Ці камери і трекери дозволять відображати різні елементи, такі як маршрут, студент, інструктор, планшет, потенційні порушення і вказівки.
  • Впровадження нового технічного комплексу:

Для запису буде використовуватися найсучасніший технічний комплекс, який наразі проходить тестування.

  • Продовження терміну доступу до відеофайлів іспитів:

Термін, протягом якого кандидати можуть отримати відеозапис свого іспиту, буде подовжено, що дасть їм достатньо часу для перегляду та потенційного оскарження результатів у разі необхідності.

  • Скасування обмеження на кількість спроб для практичних іспитів:
  1. Чинне обмеження у три спроби для складання практичних іспитів буде скасовано.
  2. Кандидати, які не склали іспит з першої спроби, матимуть можливість перескласти іспит через 10 днів.
    автошкола навчання

Факультативне відвідування автошкіл

На додаток до змін, описаних вище, Міністерство внутрішніх справ прагне надати українцям можливість вивчати теорію правил дорожнього руху самостійно або за допомогою репетитора. Як наслідок, відвідування автошколи стане необов’язковим. Цей новий підхід дозволяє громадянам обирати зручний для них метод навчання, враховуючи потреби тих, хто віддає перевагу самонавчанню або індивідуальному навчанню.

Запропоновані реформи у сфері видачі водійських посвідчень в Україні свідчать про прагнення модернізувати екзаменаційний процес та забезпечити справедливість і підзвітність. Впроваджуючи суворі заходи моніторингу, розширюючи можливості запису, розширюючи доступ до відеозаписів іспитів та скасовуючи обмеження на кількість спроб, влада прагне підвищити рівень довіри до системи видачі посвідчень.

Крім того, гнучкість, що пропонується в плані відвідування автошкіл, визнає різноманітні навчальні уподобання громадян України. У той час як деякі з них все ще можуть обрати офіційні програми навчання водінню, інші можуть скористатися перевагами альтернативних методів навчання, які відповідають їхнім індивідуальним потребам.

Оскільки Україна готується до цих неминучих змін, дуже важливо, щоб водії-початківці та відповідні зацікавлені сторони були поінформовані про особливості оновлених правил. Приводячи процес отримання водійських прав у відповідність до сучасних технологій та враховуючи різні стилі навчання, Україна прагне підвищити безпеку дорожнього руху та створити більш ефективну та інклюзивну систему отримання водійських посвідчень.