У січні 2024 року набудуть чинності нові норми ЄС. Зокрема, водіям старше 65 років для продовження дії прав водія доведеться пройти психологічне обстеження.

Про це повідомляє «Апостроф» із посиланням на видання inPoland.

Повідомляється, що запровадження нових норм, які посилюють вимоги до людей похилого віку за кермом, має на меті підвищення безпеки дорожнього руху. Це частина діяльності Європейського Союзу у рамках проекту Vision Zero, метою якого є зменшення кількості ДТП та, як наслідок, зменшення смертельних випадків.

Психологічні тести, які будуть проводити для осіб віком від 65 років, мають на меті виявити можливі проблеми з концентрацією та оцінити загальний психічний стан літніх водіїв. У разі негативного результату продовжити права керування транспортним засобом буде неможливо.

Однак, на цьому плани Єврокомісії не закінчуються. Чиновники розглядають ідею запровадження курсів підвищення кваліфікації для водіїв віком від 70 років. Також у ЄК не виключають видачу літнім водіям документа на менший термін – наприклад, на 5 років. Деякі експерти настільки суворі, що пропонують людям старше 75 років призначати огляди щороку. Водії віком від 65 до 75 років будуть змушені проходити огляд кожні два роки.