Кросовери – один із найбільш конкурентних пластів ринку у всій світовій автомобільній промисловості. Такі машини вибирають за сукупність якостей, яких немає у седанів чи універсалів. Але які з них мають найбезпроблемніші двигуни? Розібратися у цьому питанні вирішили у США.

З дослідженням, заснованим на даних авторитетних аналітичних агенцій Consumer Reports і Edmunds, ознайомилася редакція Avtosota. Ми відібрали із загального списку моделі, які продаються, зокрема, і на українському вторинному ринку.

Toyota RAV4 (2009)

Цей SUV називають зразковим кросовером свого часу. 2,5-літровий рядний 4-циліндровий мотор, що видає 179 кінських сил вважається одним із найвдаліших у лінійці цієї моделі, хоч і не найпродуктивнішим. Consumer Reports оцінив його надійність у 5 балів із 5 можливих, назвавши майже ідеальним.

Honda CR-V (2016)

Вдосконалений 2,4-літровий двигун цієї «Хонди» потужністю 188 кінських сил дуже міцний. Американські експерти присудили йому оцінку за безпроблемність ті ж 5 зірок із 5, що й у випадку з одвічним конкурентом RAV4.

Nissan Murano (2014)

Аналогічні показники продемонстрував і кросовер “Ніссан” з його 3,5-літровим V6, що видає 249 кінських сил. 5 балів із 5.

Lexus RX 350 (2009)

3,5-літровий V6 цього “Лексуса”, що видає 277 кінських сил, також включили до списку найдовговічніших двигунів. Причому з тією ж оцінкою, що і три інших учасники цього рейтингу, що розташувалися вище (5 зірок з 5).

Mazda CX-5 (2015)

У випадку з цією «Маздою» найбезпроблемнішим виявився її 2-літровий атмосферний бензиновий мотор на 150 к. с. Його похвалили як за динаміку, так і за надійність, оцінивши у 5 балів із 5 можливих.

Toyota Highlander (2008)

Оснащений практично тим самим двигуном, що і вищезгаданий Lexus RX (3,5-літровим V6 на 273 к. с.), кросовер Highlander заслужив у цьому рейтингу місце поряд з іншими моделями з ідеальною 5-бальною оцінкою.

Subaru Crosstrek/XV (2019)

Найнадійнішим двигуном побудованого на базі Impreza універсала американські експерти назвали 2-літровий 4-циліндровий «опозитник» потужністю 150 кінських сил, який компенсує не зовсім видатні динамічні характеристики високим рівнем надійності.

Втім, дотягнутися до інших учасників цього ТОП-у за цим показником йому все ж таки не вдалося – загальна оцінка довговічності цього ДВЗ склала 4 бали з 5 можливих.