Водіям автомобілів в Україні варто знати, що не все можна перевозити у багажнику транспортного засобу, якщо вони не хочуть стати учасниками неприємних інцидентів. Нещодавно, на Київщині, співробітники патрульної поліції зупинили автомобіль Volkswagen та під час огляду виявили каністри з дизельним пальним загальним обсягом 2000 літрів. Як з’ясувалось, водій не мав дозволів на перевезення цього вантажу та не зміг пояснити його походження та призначення.

Необхідно зазначити, що перевезення вогненебезпечних вантажів, включаючи бензин та інше пальне, належить до категорії небезпечних перевезень. У зв’язку з цим, водії, які планують перевозити такі вантажі, повинні мати необхідні дозволи та дотримуватися всіх правил та вимог щодо перевезення небезпечних матеріалів.

Як пише «АвтоГІД», у випадку порушення цих правил, водії можуть стати учасниками інцидентів на дорозі та отримати штрафи, як у випадку з водієм Volkswagen. Тому, перш ніж перевозити будь-які вантажі, необхідно ретельно ознайомитися з правилами та вимогами, що стосуються перевезення вантажів на території України.

Часто водії стикаються з питанням, чи можна без дозвільних документів перевозити пальне в каністрах та чи потрібні додаткові документи для перевезення вогненебезпечних вантажів, що є пальне.

Згідно з пунктом 1.7 Наказу МВС «Про перевезення небезпечних вантажів по дорозі», виняток з правила відноситься до:

  • рідкого пального, що міститься у паливних баках транспортного засобу, який здійснює перевезення, призначеного для тяги чи функціонування будь-якого обладнання транспортного засобу;
  • загальна місткість вбудованих баків, яка перевищує 1500 літрів на одну транспортну одиницю. Якщо ж місткість бака, встановленого на причепі, перевищує 500 літрів, то правила не поширюються і на такий вантаж;
  • у переносних паливних місткостях, таких як каністри, можна перевозити не більше 60 літрів пального на одну транспортну одиницю. Проте, ці обмеження не діють для рятувальних служб.

Отже, якщо водій перевозить понад 60 літрів пального в каністрах у звичайному легковому авто, на нього можуть бути наложені штрафні санкції в розмірі 510 грн. Водії мають знати, що перевезення небезпечних вантажів, включаючи пальне, підлягає додатковим вимогам та обмеженням, і перед відправкою вантажу необхідно ознайомитися з відповідними правилами та законодавством.